Wil je reageren?

Je kunt op onderstaande berichten (helaas) alleen reageren als je een gmail account hebt. Ik heb ook problemen ervaren met het gebruik van Internet Explorer. Maar met Google Chrome werkt het wel uitstekend.
Verder kun je je aanmelden voor een e-mail service, dan krijg je een bericht nadat er nieuws is geplaatst. Dat kan met elk e-mail adres. Na opgave ontvang je een e-mail die je moet bevestigen, voordat het werkt. Krijg je die niet binnen 24 uur, dan is er iets fout gegaan. Geef je adres dan opnieuw in.

vrijdag 5 augustus 2011

De eerste regenachtige dag - we zijn in Kuopio (Finland)

Gisterenavond waren we om ca 21 uur in het hotel aangekomen. Zoals gemeld zijn hebben we Rusland verlaten. Iedereen had zo'n beetje hetzelfde gevoel, we zijn blij dat we eruit zijn. Het is een verademing door het vriendelijk ogende Finland te mogen rijden. Alles ziet er zo veel mooier uit hier, zowel het landschap als de huisjes en de wegen.
De grensovergang was weer een belevenis! Eerst naar de douane om de auto weer uit te voeren; een aantal onbegrijpelijke administratieve handelingen... Wij hadden geluk met een behulpzame douaniere, maar die had moeite met de Nederlandse autopapieren. Daarom ging ze hulp halen en werd ze afgelost door een hogere in rang, dat was dus die Kenau. Duidelijk meteen in de stress blafte ze dat een opdringerige Rus uit het krappe hokje moest gaan. Die had daar geen zin in, dus kwam ze hem hoogstpersoonlijk eruit zetten! Wij bleven met 5 Hollanders over... Dat was wel leuk. Maar daarna duurde het allemaal heel lang, ca. 30 minuten per auto om alle details letter voor letter te controleren met de gegevens in de computer. Ze had er duidelijk moeite mee. We hielden ons rustig, gelukkig maar. Maar toen er 2 iets zachtjes tegen elkaar zeiden vertrouwde ze het niet, en wilde ze de hele procedure opnieuw beginnen! Gelukkig draaide ze bij na de rustige 'duidelijke' uitleg van een reisgenoot. Ze kan het Nederlands niet begrepen hebben, maar de toon liet blijkbaar niets aan duidelijkheid over. De rest mocht door... Onbegrijpelijk dat iemand zo overstressed kan functioneren?

Na de grensovergang hebben we afscheid moeten nemen van Luuk en Gerda. De vader van Luuk is woensdagavond overleden, we leven met hen mee. Belangrijk was om op tijd Rusland te verlaten en de auto uit te voeren, anders geeft dat heel veel problemen. Ze zijn vertrokken naar Helsinki en hun Kattenrug wordt door Yuri teruggereden. Super tof van ze!

Maar kort daarna stopte de Amazon combi van Yuri en Emile ermee: de koppakking had het begeven. Nog 300 km te gaan en wat doe je dan? Slepen leek niet zo'n goed idee, dus repareren. Gelukkig was Jaap erbij en hij had nog een koppakking. Langs de weg sleutelen, lekker in de zon. De kop eraf, er stond water in alle zuigers! 2 uurtjes later reden ze weer! Kanp werk! En direct 290 km rijden, alles ging goed. Om 23.15 uur kwamen ze aan in het hotel.

Wij zijn zonder problemen hier naartoe gereden over de mooie Finse wegen, onderweg een keertje gestopt voor een mooie foto, wat boodschappen gedaan, en te eten.

Vandaag regent het zachtjes, de temperatuur is ca 16 graden. We mogen niet klagen na 2 weken mooi weer. We gaan lekker relaxen, de sauna, even de bossen in, wandelen en wellicht een picknick.
Morgen door naar Lulea.

1 opmerking:

  1. Hallo daar, ik zal eens een berichtje sturen vinden jullie wellicht om eens iets te horen uit het verre Nederland. Ik lees nu pas iets over de temperatuur buiten daar ben ik gedurende de reis niet zo achter gekomen hoe dat was. Hier is het zo'n 22 graden, het weekend zal niet droog blijven en de T zal zo rond de 20 gr. schommelen.
    Jullie maken een prachtige reis daar ben ik nu wel van overtuigd. Geniet nog maar...
    Groetjes van je VMP'er

    BeantwoordenVerwijderen